LSV DÜKKAN BİR LÖSEV KURULUŞUDUR.
HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Nedir Bu Miladi Takvim ?

18-02-2022 14:27
Nedir Bu Miladi Takvim ?

Miladi Takvim

Miladi Takvim,diğer adıyla Gregoryen Takvim. Roma İmparatoru Jül Sezan tarafından kabul edilmiş olan Jülyen Takvim’in yerine ,Papa 13. Gregorius tarafından yaptırılan bir takvim türüdür. Hz İsa’nın doğum yılını milat olarak almıştır.

Dünya’nın Güneş etrafındaki dönüş süresi olan 365 gün 6 saatlik süreyi Bir tam yıl olarak kabul etmiştir. Günümüzde en yaygın kullanılan takvim türü Miladi Takvimdir. Miladi Takvim 4 Ekim 1582 tarihinde kabul edilmiştir. Farklı yıllarda önce Avruda’ da daha sonra farklı ülkelerde kabul edilmiştir.

Gregoryen Takvim oluşturulurken Jülyen Takvimine sadece 10 gün eklenmiştir. 5 Ekim Cuma günü , 15 Ekim Cuma olarak kabul edilmiştir. Miladi Takvimi 1752 yılında kabul eden ülkeler ise 11 gün ilave etmek zorunda kalmıştır.

Türkiye Cumhuriyeti’nde Miladi Takvimin kabulü

Osmanlı İmparatorluğu döneminde önce Hicri Takvim kullanılmış, daha sonraki zamanlarda 1 Mart’ı yılbaşı olarak kabul eden Rumi Takvim kullanılmıştır.

29 Ekim 1923 tarihinde Cumhuriyetin ilanından sonra 26 Aralık 1925’te Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilen "Takvimde Tarih Mebdeinin Değiştirilmesi Hakkında Kanun" ve "Günün 24 Saate Taksimi Hakkında Kanun"adlı iki ayrı yasa ile 1 Ocak 1926 tarihinden başlayarak Türkiye Cumhuriyeti Gregoryen Takvimi benimsedi.

Yılbaşını 1 Ocak olarak alan bu takvimin yanı sıra , günü 12 saat Gündüz,12 saat Gece dilimlerine ayıran saat sistemi yerine 24 saatlik zaman dilimi kabul edildi.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.